söndag 22 juli 2012

Hur?


Jag är fel. Har fel, gör fel. Vi träffas två gånger i månaden. Vi har det så bra tillsammans, men det är så svårt att se dig. Jag får inte gråta. Inte. Det är svårt. Att se dina hoptovade guldlockar. Skorven i hårbotten, men det är väl smuts, för bara spädbarn har väl skorv. Öronen fulla av vax. Vi tvättar håret. Kammar lock efter lock försiktigt. Varför bor du hos en missbrukare? Jag har ju sagt det. Dom vet ju om det. Hur ska en missbrukare klara ett barns hygien? Vad ska jag göra, jag får inte kritisera. Ringa och fråga? Vaddå? Är det normalt att tvätta ett barn två gånger i månaden? Då blir jag dumförklarad igen. Kontaktpersonen ser inget. Läser tidningen. Tittar bort.
Du pratar med en kille på socialen nu. Du lyser upp. Tycker det är roligt. Men varför fick du inte bo kvar hos mig? Ha kvar din barndom. Här var ditt liv fullt av ljusa stunder. Grannbarnen, vännerna. Vi badade och gick ofta till zoo. Jag finns till för dig,inte tvärtom. Men nu? Skapar socialen jobb åt sig själv? Här hade du inte behövt gå till någon på socialen, för tillsammans med mig, din mamma, hade du en barndom.

fredag 20 juli 2012

En djävulsk plan

I ett land långt bort härifrån regerade en gång en kallsint person. Han tog sig till makten genom en statskupp, och var fast besluten att behålla sin åtråvärda position. Men opinionen var emot honom. Han kom då på en djävulsk plan - han fängslade meningsmotståndare och kidnappade deras barn. Så tänkte han att opinionen skulle vända.
Den 5 juli 2012 dömdes ex-diktatorn Jorge Videla till femtio års fängelse för att systematiskt ha fört bort barn till meningsmotståndare. Även om man inte har lyckats hitta någon skriven order från ex-diktatorn har man hittat tillräckligt med bevis för att han systematiskt kidnappade barnen och placerade dem i regimvänliga hem. De statliga kidnappningarna tog sin början under 1970-talet och fortsatte tills han avgick i början av 1980-talet. Tack vare mödrarna på Plaza de Mayo har 105 barn nu lyckats hitta sina mor- och farmödrar och återförenats med dem och återtagit sin biologiska bakgrund. Mödrarna gjorde ett fantastiskt jobb, enträget vandrade de på torget vecka efter vecka - i årtionden!
Aftonbladet skriver en kort notis om  de "Galna Mödrarna", för övrigt samma namn som militärjuntan använde om kvinnorna, alltså de som kidnappade barnen. Vill man fördjupa sig i Jorge Videlas hemska livsgärning kan man göra det på svenska, eller kanske hellre engelska, Wikipedia.
Vill man fördjupa sig i RFSL:s yttrande om föräldrapolitiken hittar jag inget att länka till, men kanske någon kan tipsa om en sida som bekräftar följande utlåtande från 1983: "Föräldrar som i barndomen upplevt sexuell askes kan inte ändra sin sjukliga inställning...Enda möjligheten att bryta cirkeln är ett genombrott utifrån."
Vid RFSL-kongressen 2003 lämnades en motion in som föreslog att “en oberoende granskning görs av journalister och forskare som fritt får tillgång till arkivmaterial i syfte att en vitbok ges ut om RFSL och pedofili”. Motionen avslogs.


torsdag 19 juli 2012

Varför?!

Vi mammor är glada om fler delar med sig av sina erfarenheter i så kallade "vårdnadstvister". Ju mer kunskap vi samlar, desto lättare för de som kommer efter oss. Det vore intressant att få läsarnas perspektiv på de mekanismer som drivit fram de metoder som används i dag av socialtjänsten i många kommuner, främst storstadskommuner, som gör att barn mister sin barndom och tvingas leva stor del av sin tid/hela tiden hos en skadlig förälder.
En viktig aspekt är ju att informera om den dubbla agendan som Sverige använder sig av idag. Vår röst är svag, men vi hoppas ändå kunna höras i debatterna!